הפסולת עוברת את הגבול

בעונת הסתיו ניתן לראות לאורך חופי ישראל נחילי פסולת פלסטיק גדולים. מאיפה הם מגיעים, למה דווקא עכשיו, ומה אפשר לעשות כדי לצמצם את ממדי התופעה?

ד"ר גליה פסטרנק

הסתיו היא העונה האהובה על הצוללים. טמפרטורת מים מזמינה לטבילה, מגוון דגים עשיר והמים צלולים בגוון טורקיז. על פי צוללים מנוסים, מי שאחרית לתנאי הצלילה הטובים ביותר היא הרוח הצפונית. כשהיא נושבת אחרי הצהריים, למחרת יש ים צלול. למרבה הצער, אותה הרוח אחראית, ככל הנראה, גם על נחילי הפלסטיק הפוקדים את מימי החופים של ישראל בעונת המעבר.

השייטים והגולשים שנמצאים לאורך חופי ישראל פוגשים בעיקר שקיות ניילון ופלסטיק ואריזות מזון, רובם מפורקים ושקופים לאחר שהות ממושכת בים. התבוננות בתוויות שעדיין לא נמחקו מצביעה על כך שמקור הפסולת הוא מטורקיה, לבנון וכמובן גם מישראל (שאחרית לחלק הארי של הפסולת בים).

באוקטובר 2010 נתקלתי בכמויות פסולות עצומות שהגיעו לחופי ישראל כשהיא נושאת תוויות מלבנון ושהגיעה עד חופי תל אביב. בירור שערכתי גילה לי שהרשויות בלבנון, שלא היו מסוגלות להתמודד עם הפסולת שלה (מצב שנכון עד היום) פשוט דחפו את הפסולת מהמזבלה הגדולה של העיר צידון לים.

בעקבות האירוע הזה החל (ב-2012) מחקר סביבתי מקיף הבוחן את הפסולת הימית בחופי הים התיכון של ישראל, סוגיה, מקורותיה, פיזורה בחופים ודרכי הולכתה.

התבוננות בתוויות שעדיין לא נמחקו מצביעה על כך שמקור הפסולת הוא מטורקיה, לבנון וכמובן גם מישראל. צילום: ד"ר גליה פסטרנק

המנגנון שמביא את הפסולת מלבנון לחופי הצפון והמרכז עדיין לא הוכח, אולם אנחנו משערים שהוא מושפע בעיקר משילוב של רוחות מזרחיות, שמסיעות את הפסולת מחופי לבנון ללב הים, ושל רוחות צפוניות, שגורמות לזרמים דרומיים המסיעים את הפסולת מלבנון ופסולת נוספת מלב הים, אל חופינו (ואוספים בדרך גם קצת פסולת ישראלית).

פסולת ימית לא נעצרת בקו המים הבינלאומי, אבל בנושא הזה אי אפשר להאשים רק את השכנים. המחקר שלנו הראה שהפסולת מחופי ישראל עשויה גם היא להגיע למדינות אחרות, ושמרבית הפסולת בחופי ישראל היא מתוצרת הארץ (כ-80 אחוז מתוך פריטי הפסולת שאפשר לזהות את מקורן על פי התוויות), שרובה הושארה בחופים על ידי הנופשים.

אף על פי שחופי ישראל מנוקים באופן קבוע, לא מעט בזכות התכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה, כמויות גדולות מדי של פסולת מגיעות מחופינו אל הים הפתוח, שם הן גורמות נזק לסביבה הימית: הן בגלל פגיעה בבתי גידול והן אחרי שהפסולת מתפוררת לחלקיקי פלסטיק קטנים שנקראים מיקרופלסטיק שחודרים לגוף של בעלי חיים ימיים על ידי בליעה או סינון (של צדפות, למשל).

זרמים דרומיים מסיעים את הפסולת מלבנון אל חופינו. צילום: ד"ר גליה פסטרנק

אז מה עושים? ברמה הבינלאומית כבר הבינו את גודל הבעיה של הפלסטיק הימי, ומתקיימים שיתופי פעולה אזוריים בחסות תכנית הסביבה של האו"ם (UNEP). בים התיכון פועלת גם יוזמה מקומית של האיחוד האירופי. המדינות פועלות כל אחת בדרכה לצמצום הפלסטיק המגיע לסביבה ולים בעיקר בקביעת היטלים ואיסורים. אבל הרבה תלוי גם בכל אחד ואחת מאיתנו – מרבית השינוי הנדרש להפחתת פסולת הפלסטיק היא שינוי התנהגותי שלנו. אם נבין את הנזק של הפלסטיק, וכל אחד ימצא את הדרך שלו לצמצם את השימוש בפלסטיק (בעיקר חד-פעמי), וידאג לא להשאיר אחריו פסולת כשהוא יוצא לטבע, השינוי יקרה וכולנו נהנה ממנו.

הכותבת היא מומחית לזיהום ים ניטור והפחתת פסולת

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

נחל הירמוך ופוליטיקה

20 בינואר 2025

נדרש תקצוב של ההגנות הימיות והיבשתיות בסכום כולל של כ-800 מיליון שקל

16 בינואר 2025

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

חוף אלמוג באילת יוכרז כחוף מוכרז

30 בדצמבר 2024

טרנימל ימי חדש לנמל חיפה

26 בדצמבר 2024

צלילה רדיואקטיבית

22 בדצמבר 2024

נחל הירמוך ופוליטיקה

20 בינואר 2025

נדרש תקצוב של ההגנות הימיות והיבשתיות בסכום כולל של כ-800 מיליון שקל

16 בינואר 2025

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

חוף אלמוג באילת יוכרז כחוף מוכרז

30 בדצמבר 2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים