זיהום ושימור בתי גידול אקווטיים וימיים במסגרת הוועידה השנתית ה-52 למדע ולסביבה

אחד מאתגרי הסביבה המשמעותיים ביותר במאה ה-21 הוא הפגיעה במגוון הביולוגי שמובילה אותנו אל סיפו של אירוע הכחדה המוני שישי במספר וראשון כתוצר של פעילות אנתרופוגנית. חמשת הגורמים הישירים הפוגעים במגוון הביולוגי שהינם בעלי השפעה גלובלית כוללים: שינוי בשימושי השטח – כגון בניית מרינות והמרת יערות גשם לשטחי מרעה וחקלאות, ניצול ישיר של אורגניזמים – כגון ציד, דיג וכריתת עצים, השפעות שינויי האקלים, התפשטות מינים פולשים וזיהום הסביבה היבשתית והימית.

הסביבה הימית סובלת זה מכבר מזיהום הנגרם משפכים עירוניים ותעשייתיים שמקורם ביבשה. השפכים כוללים בין השאר מתכות כבדות, מזהמים כימיים יציבים ותרכובות חנקן וזרחן מביוב גולמי ומדישון חקלאי עודף. עוד מגיע אל הים זיהום מיקרו-פלסטיק כתוצאה מהשלכת פסולת בחופים וסחף פסולת אל הים, וכן זיהום בשמנים ונפט כתוצאה מפעילות שגרתית של ספינות ואסדות קידוח. מקרים של תקלות ושל תאונות בסקטור התחבורה הימית והאנרגיה עלולים להוביל לאסון סביבתי של ממש.

בפברואר 2021 קיבלנו תזכורת לאסון אקולוגי שכזה שפקד את חופי הים התיכון של ישראל, אז כיסו עשרות טונות של זפת את רוב רצועת החוף. זיהום הזפת גרם למותם של צבי ים ודגים, פגע בעופות ימיים והציב בסכנה גם יונקים ימיים. למרות מאמצי ניקוי אדירים שהובילו המשרד להגנת הסביבה ועמותות מהמגזר השלישי שגייסו אלפי מתנדבים, המשיכה הזפת לפגוע בחיים בים, במיוחד בחוף הסלעי, גם בשנים שלאחר מכן. לצערנו, לאחרונה דיווח המשרד להגנת הסביבה על אירוע זיהום נחיתת פתיתי זפת בהיקף מוגבל באזור חוף הכרמל.

בימים אלו שב לכותרות הסכם קצא"א MED-RED, על פיו תשתיות קצא"א המתיישנות בין אילת לאשקלון ישמשו להובלת נפט ממכליות שיעגנו במפרץ אילת אל אגן הים התיכון ומשם לאירופה, תוך עלייה של פי עשרה ויותר במספר מכליות הנפט שיפקדו את נמלי ישראל. הכוונה לבטל את מדיניות "אפס תוספת סיכון למפרץ אילת" שהוכרזה על ידי המשרד להגנת הסביבה בעבר מהווה סכנה ברורה ומיידית להמשך קיומה של שונית האלמוגים במפרץ אילת, לשמורות הטבע הימיות, למשאבי הדיג ול-75 אחוז ממי השתיה של ישראל שמקורם בהתפלה בים התיכון.

החופים והמרחב הימי של מזרח הים התיכון וצפון מפרץ אילת הם ממשאבי הטבע החשובים ביותר שיש לנו, אך פעילות כלכלית ותעשייתית מוגברת באזורים אלה יוצרת סיכונים לזיהום ולנזק אקולוגי בהיקף אדיר. מצב זה מציב אתגרים לרגולציה הסביבתית הנחוצה כדי להפחית את הסיכונים הסביבתיים הללו. בין היתר נדרשים ניהול משולב של המרחב הימי והרחבת שטחן של שמורות הטבע הימיות, תוך יישום אסטרטגיות ניהול אפקטיביות לשמירה על בריאותן ושיקומן של המערכות האקולוגיות הימיות.

במסגרת הוועידה השנתית ה-52 למדע ולסביבה שתתקיים ב-25–26 בספטמבר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב יתקיים מושב "זיהום ושימור בתי גידול אקווטיים וימיים" שבו יוצגו מחקרים העוסקים במגוון סוגי מזהמים של הסביבה הימית במזרח הים התיכון ובמפרץ אילת, לצד היבטים של שימור ושחזור מערכות אקולוגית ימיות ייחודית.

נתראה בוועידה >> https://conference.isees.org.il/ 

ד"ר עדי לוי, ראש התוכנית לתואר שני בקיימות במרחב העירוני והכפרי, המכללה האקדמית אחוה. חבר הוועד המנהל של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, ויו"ר מושב "זיהום ושימור בתי גידול אקווטיים וימיים" בוועידה השנתית ה-52 למדע ולסביבה

לצפייה בתוכניית הוועידה >>>   https://bit.ly/4dniG6b

להרשמה לוועידה >> https://bit.ly/3Ai26WK

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

המצב הסביבתי הנוכחי בעזה מאיים באופן ישיר גם על ישראל

14 במרץ 2025

הפשרת הקרחונים באזור הארקטי עשויה ליצור נתיבי סחר ימיים חדשים וקצרים יותר

14 במרץ 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

פרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים

18 בפברואר 2025

הנחל המתחדש: מערך שילוט חדשני המספר את סיפור השיקום המופלא של נחל נעמן

9 בפברואר 2025

סיור מקצועי להכרת החזון לשיקום נחל צלמון התקיים ביזמת רשות ניקוז ונחלים כי...

3 בפברואר 2025

המצב הסביבתי הנוכחי בעזה מאיים באופן ישיר גם על ישראל

14 במרץ 2025

הפשרת הקרחונים באזור הארקטי עשויה ליצור נתיבי סחר ימיים חדשים וקצרים יותר

14 במרץ 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

פרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים

18 בפברואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים