טכנולוגיה לאיתור דליפות מים לייעול תהליכי הטיפול והתיקון

טכנולוגיה לאיתור דליפות מים לייעול תהליכי הטיפול והתיקון

לפי המכון הבינלאומי לניהול מים (International Water Management Institute), העולם צפוי לחוות משבר מים עולמי, במסגרתו 33% מאוכלוסיית העולם צפויה לסבול ממחסור במים עד שנת 2025.

אחת הסיבות המרכזיות למחסור הצפוי הינה דליפות מים. כיום, 20%-30% מהמים המטופלים אובדים בדרך בעקבות דליפות.
תיקוני דליפות צריכים להיעשות בצורה מדויקת ככל האפשר, במטרה למנוע עלויות גבוהות של חפירה וכיסוי פני השטח מחדש. כמו כן, חפירה במספר מקומות במקביל, או ביותר אזורים ממה שנדרש לצורך התיקון, עשויה לגרור אפקט דומינו בעייתי, אשר עלול לכלול-שיבושי תנועה בכבישים, נוסעים מתוסכלים ואף הפסדים כספיים לבתי עסק. יתר על כן, דליפות מציבות סיכון גבוה לבריאות הציבור, לאור מזהמים החודרים למערכת המים דרך החורים בצנרת.

חוקרים מאוניברסיטת Concordia במונטריאול פיתחו טכנולוגיה חדישה לפתרון בעיה זו. במאמר שפורסם על ידי American Society of Civil Engineers, פרופסור Tarek Zayed, מהמחלקה לבנייה להנדסה אזרחית וסביבתית, מראה כיצד מכשיר מיוחד הנקרא "Noise Logger" יכול לאתר דליפות מים ביעילות ובדייקנות.

המכשיר מאפשר זיהוי מוקדם של הדליפה, ובכך יכול לסייע במניעת עבודות כביש נרחבות לתיקונה. פרופסור Zayed טוען כי "גישה זו יכולה להפחית את משך זמן הדליפה וכן את הזמן והעלות הנדרשים לאיתור הדליפה ותיקונה".

החוקרים בחנו את התיאוריה שלהם אודות הכלי וטכניקת השימוש בו בעיר Doha שבקטאר. קטאר מאופיינת בשיעור משקעים מבין הנמוכים בעולם, כמו גם שיעורי אידוי גבוהים במיוחד. כלומר, כמות הגשמים הנמוכה שיורדת באזור, נספגת במהירות על ידי האטמוספרה בצורת אדי מים. לפי Zayed, "קטאר עומדת בפני אתגרים משמעותיים באספקת המים. רשת אספקת המים שלה סובלת מהפסדי מים בשיעור של 35%-30% עקב דליפות".

החוקרים התקינו כמה מכשירי Noise Loggers לאורך רשת המים המרכזית שבאוניברסיטת קטאר. המכשירים הקליטו במשך שעתיים את הרעשים לאורך הקו הנובעים מדליפות. לאחר מכן, החוקרים ניתחו את התוצאות, והשוו את רמות הצליל והתפשטות הקול, כאשר לטענתם סטייה עקבית בקול מצביעה על חשד לדליפה.

במתכונת זאת, החוקרים אספו נתונים על יותר מ-140 נקודות שונות ברשת המים, במשך מספר שבועות. לאחר מכן, הם הריצו סימולציות בעזרת מודלים מתמטיים, על מנת לקבוע את מיקום הדליפות. צוות ניהול רשת המים המקומי בקטאר, עשה בחינה בשטח של האזורים שהועלו על ידי החוקרים, ודיווח על דיוק של 99.5% בממצאי המחקר.

לאור הצלחת החוקרים בבחינת התיאוריה בקטאר, היעד הבא שהציבו לעצמם הוא שימוש במכשירים בקווי צנרת המים בערים במטרה לאסוף נתונים על הצנרת ולפתח מודלים לחיזוי וזיהוי מיקום הדליפות.

פורסם ב- New System that Uses Sounds to Allevitate Water Ahortage" , Science Daily״, יוני 2016
קישור: https://goo.gl/0ugYbK

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

נחל הירמוך ופוליטיקה

20 בינואר 2025

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

מה הם מדי מים חכמים וכיצד הם משנים את תעשיית המים?

1 בינואר 2025

לאחר כ-70 שנה – הושלמה הזרמת המים לדרום הירדן בסכר אלומות החדש

30 בדצמבר 2024

הידרופארם: חדשנות בסינון מים ושמירה על איכות הסביבה

26 בדצמבר 2024

נחל הירמוך ופוליטיקה

20 בינואר 2025

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

מה הם מדי מים חכמים וכיצד הם משנים את תעשיית המים?

1 בינואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים