מים בישראל – הזווית המשפטית

היכרות עם החוקים שמגנים על מקורות המים חשובה לכל אזרח בישראל. במאמר הבא נציג את עיקרי הדברים ונבין מי מגן על החקלאים

לא רק בעלי תואר ראשון במשפטים צריכים להכיר את הזווית המשפטית על המים והחקלאות בישראל. משאבי המים בארץ כידוע מוגבלים, חלק גדול משטח המדינה הוא מדברי וכמות המשקעים הממוצעת נמוכה ומספקת רק בקושי רב את צרכי האוכלוסייה. כתוצאה מכך, המדינה מגנה על משאבי המים ובין היתר היא עושה זאת באמצעות שורה ארוכה של תקנים, חוקים, זכויות, הטבות, סנקציות וכלים משפטיים.

למי שייכים המים בישראל?

בראש ובראשונה, חוק המים משנת 1959 קובע שמקורות המים בארץ תמיד יישארו קניינו של הציבור ושניתן להשתמש בהם לטובת פיתוח המדינה ולצרכי תושביה בלבד. זה אולי נראה מובן מאליו, אך כבר היום ישנם מאבקים סביב נושא השליטה במקורות המים וסוגיה משפטית סבוכה בשאלה למי חלק מהם שייכים.

כמו כן, החוק בישראל קובע קנסות ועונשים בגין זיהום מקורות מים. במקביל, גופים פרטיים וציבוריים נדרשים לעשות שימוש במתקן מז"ח – מונע זרימה חוזרת – כדי למנוע זיהום מים וחדירת חומרים שאינם ראויים לשתייה לתוך מקורות המים. בהקשר הזה, תקנות משרד הבריאות הן שקובעות מי חייב להתקין מז"ח ומהם נהלי התחזוקה שלו.

עוד קובע החוק בארץ הסדרים בשימוש במים למטרת חיסכון. מטרת החוק היא להפוך את צריכת המים ליעילה וחסכונית יותר, לצמצם את התלות במקורות התפלה ולשמור על מתקני המים הקיימים במצב תקין. חוק אחר מסדיר את המנגנון שעל פיו מותר להקים מתקני התפלה ויש חוקים שמאפשרים לרשויות מקומיות להכריז על אזור מסוים כ"אזור קיצוב" שבו כמות המים לא מספיקה ולכן צריך לספק אליו מים במתכונת חירום.

הגנה על שטחי החקלאות

היבט לא פחות מהותי של החוקים העוסקים במשאבי המים בישראל מגן על החקלאים. מטרת החוקים הללו היא לייצר סביבת חקלאות יציבה, פורה וטובה יותר ולאחר מכן להשתמש בה על מנת לגדל ירקות ופירות.

החוק למשל קובע שכל אדם זכאי להשתמש במים בהתאם לתנאים מסוימים, אך שיש תנאים מיוחדים למי שעוסק בחקלאות. עוד מצוין כיצד יש להקצות את השימוש במים בראיה משקית ארצית וזאת במטרה להבטיח ניצול אופטימאלי שלהם בכל שטחי החקלאות. יתרה על כך, החוק מגן על חקלאים בכך שהוא קובע סדר עדיפויות שלפיו יש להקצות את המים בעת מחסור ובאופן שבו נקבע מחיר המים המטרה לשקף את עלותם ולהבטיח שימוש יעיל.

משרד החקלאות ופיתוח הכפר הוא הגוף שאחראי על החקלאות והמרחב הכפרי ובין פעילויותיו ניתן למצוא שימור קרקע, ניקוז והגנת הצומח ושיתוף פעולה עם הרשות הממשלתית למים ולביוב. שיתופי פעולה אלו מייעלים גם הם את ענף החקלאות ומבטיחים שהשימוש במים יהיה מפוקח ומבוקר.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

פתרון ניקוז מורכב למניעת ההצפות הקשות בשטחי המגורים, הרפת והלולים בקיבוץ כי...

18 בפברואר 2025

נטפים משיקה את הטפטפת ההיברידית הראשונה בעולם

12 בפברואר 2025

חברת האג-טק Phytech סייעה לחקלאי העולם לחסוך חצי טריליון ליטר מים בשנת 2024

11 בפברואר 2025

הוועדה לביקורת המדינה בדיון בעקבות המיעוט במי הגשמים:

10 בפברואר 2025

למעלה מחצי מיליארד ₪ יושקעו ע"י איגוד ערים חיפה לביוב בפרויקט ההרחבה והשדרו...

22 בדצמבר 2024

איך מונעים נזקי שיטפונות

22 בדצמבר 2024

פתרון ניקוז מורכב למניעת ההצפות הקשות בשטחי המגורים, הרפת והלולים בקיבוץ כי...

18 בפברואר 2025

נטפים משיקה את הטפטפת ההיברידית הראשונה בעולם

12 בפברואר 2025

חברת האג-טק Phytech סייעה לחקלאי העולם לחסוך חצי טריליון ליטר מים בשנת 2024

11 בפברואר 2025

הוועדה לביקורת המדינה בדיון בעקבות המיעוט במי הגשמים:

10 בפברואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים