סוד העושר של נורבגיה

כלכלת נורבגיה נשענת מאז אמצע המאה הקודמת על ייצוא נפט. לצד יתרונות ברורים יש גם חסרונות, אז בממשלה המקומית מתכננים מסלול מחדש

נורבגיה ידועה בפיורדים המפורסמים שלה ובצורתה המוארכת שמגיעה עם קו חוף נרחב לאורך האוקיינוס האטלנטי. אלו למעשה הסיבות שבגללן נורבגיה היא מעצמת תיירות וטיולים, והאופציה המועדפת על חובבי טבע, קרח וחיות. אך מתחת לפני השטח מסתתרות סיבות אחרות לגמרי שהופכות את הכלכלה שלה ליציבה וחזקה.

במהלך שנות ה-60 של המאה הקודמת התגלו מאגרי נפט עצומים בים הצפוני ובשטחים שנמצאים תחת ריבונות נורבגית. באותה תקופה לא הייתה אלטרנטיבה לנפט ומהר מאוד הפכה נורבגיה לאחת המדינות שמובילות את ייצור, ייצוא ושיווק הנפט ממערב אירופה לשאר רחבי העולם. יתרה על כך, הגישה הנוחה של נורבגיה לאוקיינוס תרמה לה מהבחינה הזו והוזילה משמעותית את עלויות היצוא.

כך הפכה נורבגיה למעצמת נפט

לפי הערכות שונות, כלכלת נורבגיה נשענת במידה רבה על משק הנפט כמקור הכנסה עיקרי. לצד גופי תיירות שמעודדים אנשים בגילאים שונים לתכנן טיול מאורגן לנורבגיה כדי לראות את הפיורדים, הממשלה שולטת בשוק הנפט והאנרגיה באמצעות לא פחות מ-3 תאגידים ממשלתיים.

בפועל, כ-35% מכלל היצוא הנורבגי בשנת 1999 היה של נפט וגז וגם כיום המשק המקומי תלוי בתנודות שוק הנפט העולמי, בביקוש, בהיצע ובמחיר. היתרון הוא שנורבגיה היא מיצואניות הנפט הגדולות ורק רוסיה וערב הסעודית עוקפות אותה, אך החיסרון הוא שהתעשייה הנורבגית לא מתפתחת. היעדר הפיתוח מצד אחד והתלות בייצוא נפט מצד שני מחייב את נורבגיה להסתמך על יבוא מוצרי תעשייה ומציב אותה בפני סיכון.

רזרבות של 114 מיליארד דולר

בממשלת נורבגיה לא נשארים אדישים לתלות המסוכנת של המדינה בנפט ומבצעים כמה מהלכים שאמורים לייצר עבורה יציבות. ראשית, כבר היום פועלת קרן לאומית אליה מופרשים חלק מהכנסות המדינה מנפט. קרן זו אמורה לשמש את נורבגיה ביום סגריר ולסייע לה להתמודד עם חוסר יציבות זמני בשוק הנפט העולמי.

שנית, הממשלה המקומית מנסה לדאוג לעתיד שבו ידלדל מלאי הנפט שלה ולכן היא שומרת רזרבות נפט שמוערכות נכון להיום בסכום של 114 מיליארד דולר. אותן רזרבות יעזרו מאוד אם הנפט עדיין יישאר מקור האנרגיה הדומיננטי של העולם המערבי, אך מצד שני קשה להסתמך עליהן כי האנרגיה הירוקה מציעה אלטרנטיבה הרבה יותר זולה, זמינה וידידותית לסביבה.

לסיכום, הנפט הפך את כלכלת נורבגיה לחזקה בהשוואה למדינות נורדיות אחרות והוא הציב אותה בשורה אחת עם מעצמות בינלאומיות. מנגד, הוא גם גרם לה להיות תלויה במקור הכנסה אחד ויחיד ואף עיכב את התפתחות התעשייה המקומית. בינתיים הממשלה מודעת לבעיה והיא מבצעת מהלכים שאמורים לסייע לתושבי נורבגיה ליהנות מרמת חיים גבוהה גם בעתיד.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

הפשרת הקרחונים באזור הארקטי עשויה ליצור נתיבי סחר ימיים חדשים וקצרים יותר

14 במרץ 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

פרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים

18 בפברואר 2025

תעשיית הדאטה והאתגר הסמוי: צריכת המים של חוות השרתים

13 בפברואר 2025

הוועדה לביקורת המדינה בדיון בעקבות המיעוט במי הגשמים:

10 בפברואר 2025

דוח הניטור הלאומי של הים התיכון לשנת 2023 החושף תמונת מצב מדאיגה של המערכת ...

28 בינואר 2025

הפשרת הקרחונים באזור הארקטי עשויה ליצור נתיבי סחר ימיים חדשים וקצרים יותר

14 במרץ 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

פרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים

18 בפברואר 2025

תעשיית הדאטה והאתגר הסמוי: צריכת המים של חוות השרתים

13 בפברואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים