עירית הרצליה תומכת בשימור המבנה של כחלון בחוף אפולוניה

אדם המתגורר למעלה מ־40 שנה במערה שבנה בחוף בעיר נדרש להתפנות בשל פגיעה בסביבה החופית. בבקשתו לביטול צו הפינוי הוא טוען כי גם המרינה פגעה בחוף ובערכי הטבע. העירייה תומכת בשימור המבנה
נסים קחלון, הידוע גם כ"איש המערות מחוף סידני עלי", מתנגד לצו הפינוי שקיבל מהמדינה – כך עולה מבקשה שהגיש לבית משפט השלום בתל אביב באמצעות עורך דינו ד"ר נתן מולכו. צו הפינוי הוצא לקחלון ביולי השנה ביוזמת המשרד להגנת הסביבה, שהגיש את הצו באמצעות עו"ד דורית יפרח דרורי מפרקליטות מחוז תל אביב.

הצו שהוצא הוא בגין פגיעה בסביבה החופית בחוף בהרצליה, שבו מתגורר קחלון למעלה מ־40 שנה, במערה שחפר ובנה, בעיקר מזבל שאסף בחוף. לפי הצו, קחלון "חפר פתחים במצוק כורכר טבעי והקים מבנים מתחת לפני הקרקע ובתוך המצוק עצמו, בדרך של חפירת מערות עד לעומק של כ־30 מטר". עוד נטען כי קחלון הקים גם מבנים בחוף עצמו.

המהלך של צו הפינוי הוא חלק ממאמץ שמתנהל בשנים האחרונות על ידי המשרד להגנת הסביבה שמטרתו לשחרר שטחי ציבור, ובפרט משאבי טבע יקרים כמו חופי ים, שנתפסו באופן לא חוקי על ידי גורמים שונים. מהלך דומה בוצע בכנרת, שם שוחררו שטחי חוף שהוחזקו באופן לא חוקי, וכך קרה גם עם הרפסודה הלבנה בחוף הצפוני של אילת, שגם לגביה התקבלה החלטת פינוי.

קחלון הוא דמות ידועה בחוף של הרצליה. לטענתו, הוא הגיע אל החוף לפני כ־50 שנה והחל להקים את ביתו מזבל שמצא על החוף. קחלון טוען נגד השיהוי שבהגשת צו הפינוי כשהוא מתגורר בחוף עשרות שנים וכעת כבר מתקרב לגיל 80.

טענות המשרד נוגעות בין השאר לנושא התכנון והבנייה, היות שקחלון התמקם בחוף ללא כל היתר, בניגוד לתוכנית המתאר ולחוקי מדינת ישראל, אך בפרקליטות שמו דגש בטענותיהם דווקא על כמה היבטים סביבתיים וציבוריים. למשל, לפגיעה בזכות המעבר לציבור בקו החוף, לצורך בשמירה על הסביבה החופית, בסיכון הבטיחותי מכך שקחלון חפר במשך שנים בתוך מצוק הכורכר אשר מועד ממילא לקריסה.

בבקשתו לבטל את הצו טען קחלון כי היות שחוק השמירה על הסביבה החופית, שמתוקפו הוא מתבקש בין היתר לעזוב את החוף, נחקק כבר ב־2004 בעת שחפירת המערות הסתיימה, יש לאפשר לו להישאר. על טענה זו השיבה המדינה כי חוק השמירה על הסביבה החופית עוסק בכל פגיעה בסביבה החופית גם אם בוצעה לפני החקיקה.

בפרקליטות מדגישים את הסכנה שבקריסת המצוק: "קיים אינטרס ציבורי בהסרת הפגיעה לטובת מניעת התמוטטות המצוק, כולו או חלקו, ושיקומו, וכן בהעמדת מרב רצועת החוף הסמוכה לו לשימוש הציבור הרחב". שלב זה, לפי הפרקליטות, יכול להתקיים רק בהליך של צו פינוי. טענה תמוהה כנגד צו הפינוי שהוציא המשרד היא זו של עיריית הרצליה. העירייה בחרה שלא להתערב בהליך הפינוי של קחלון, אך עוד יותר תמוהה היא החלטת העירייה לבקש לשמר את המבנה והיא אף שלחה מכתב בנושא אל אונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם.

טענה נוספת של המדינה היא כי פעולותיו של קחלון פגעו בטבע ובמערכת האקולוגית שבסביבת מגוריו. במערה של קחלון יש תשתיות חשמל מים וביוב ונחפרה בה באר מים מתוקים בעומק של 10 מטרים, הביוב של קחלון מוזרם אל החוף, ובמערה נמצאו פסולת בנייה, צמיגים וחומרי בנייה. עוד נטען כי המערה והמבנים שלה תופסים כ־10 מטרים מרוחב החוף, וכאשר יש תנאי גאות רצועת החוף לא ניתנת למעבר. סכנה נוספת, לפי חוות דעת שהגיש המשרד, היא קריסה אפשרית של השביל הציבורי שנמצא בחלקה העליון של המערה.

עמדת ההגנה של קחלון בנושא היתה כי גם מרינה הרצליה גרמה לנזקים קשים לסביבת החוף הטבעית. בפרקליטות התייחסו לכך וכתבו כי אין להשוות בין הדברים, וכי יש שימושים כמו מרינה, כבישים, צורכי תשתיות וכו` המחייבים פגיעה בטבע ולכן שוקלים כיצד לבצע אותם, תוך פגיעה מזערית, למרות צורכי הציבור. במקרה הזה, נכתב, קחלון מבקש "להצדיק את החפירה והבינוי שעשה בלא שבידו היתר כדין לכך, ותוך העדפת האינטרס האישי שלו על פני האינטרס הציבורי, לרבות בהיבט הבטיחותי". עוד נטען כי קחלון משקר כשהוא טוען לכך שהחפירות הסתיימו לפני חוק הסביבה החופית, כשבפועל פקח שהגיע למקום ב־2016 דיווח כי הוא רואה חידוש של עבודות החפירה.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

נדרש תקצוב של ההגנות הימיות והיבשתיות בסכום כולל של כ-800 מיליון שקל

16 בינואר 2025

מים לישראל עתרה לבג"צ כנגד כוונת רשות המים להעביר את הספקת המים בישובים הכפ...

11 בינואר 2025

תדחה בשנה הקמה של תאגידי מים וביוב אזוריים

7 בינואר 2025

החלפת מדי המים לחכמים בחיפה

5 בינואר 2025

חוף אלמוג באילת יוכרז כחוף מוכרז

30 בדצמבר 2024

טרנימל ימי חדש לנמל חיפה

26 בדצמבר 2024

נדרש תקצוב של ההגנות הימיות והיבשתיות בסכום כולל של כ-800 מיליון שקל

16 בינואר 2025

מים לישראל עתרה לבג"צ כנגד כוונת רשות המים להעביר את הספקת המים בישובים הכפ...

11 בינואר 2025

תדחה בשנה הקמה של תאגידי מים וביוב אזוריים

7 בינואר 2025

החלפת מדי המים לחכמים בחיפה

5 בינואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים