במהלך השנים האחרונות, השטח הימי של ישראל התמלא בנפלי תחמושת, מה שהוביל את הרשות לפינוי מוקשים ונפלים במשרד הביטחון להתחיל בפרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים. המחקר החל בחוף ראשון-לציון, ובסיומו צפויה רצועת החוף של העיר להתארך בלפחות שני קילומטרים.
האתגר: נפלי תחמושת בים
מחנה "מטווח 24", השוכן על חוף ימה של ראשון-לציון, שימש מאז 1953 כשטח ניסויים צבאי, שבו נורו כל סוגי התחמושת האפשריים. כתוצאה מכך, קרקעית הים באזור התמלאה בנפלים, המהווים סכנה לסביבה הימית ולמתרחצים. בנוסף, נפלים אלו מהווים מכשול לפיתוח תשתיות ימיות חיוניות, כמו מתקני התפלה, הנחת סיבים ונתיבי גז.
הפתרון: מחקר ופינוי ימי
הרשות לפינוי מוקשים ונפלים החלה במחקר ימי מקיף, שיימשך כשנתיים, במטרה לאתר ולפנות את הנפלים מקרקעית הים. המחקר מתבצע בשיתוף פעולה עם חוקרים מהחברה לחקר ימים ואגמים, המשתמשים בטכנולוגיות מתקדמות לאפיון תנועת הנפלים על קרקעית הים. במהלך המחקר, הוצבו תחמושות מעוקרות בעומקים שונים, המצוידות במדי תאוצה, כדי לבחון את הכוחות הפועלים עליהן ואת תנועתן בקרקעית הים.
החזון: הרחבת רצועת החוף ושמירה על הסביבה
עם סיום הפרויקט, צפויה רצועת החוף של ראשון-לציון להתארך בלפחות שני קילומטרים, מה שיאפשר לציבור הרחב גישה לחוף רחב ידיים בלב מרכז הארץ. בנוסף, חלק מהשטח המפונה יוכרז כשמורת טבע ימית, שתשמור על המגוון הביולוגי הייחודי באזור. למרות החשש מפגיעה זמנית בבתי הגידול הימיים במהלך פעולות הפינוי, המומחים מעריכים שהאזור ישתקם במהירות, והמערכות האקולוגיות יתאוששו.
הפרויקט לפינוי נפלי התחמושת מהים בראשון-לציון מהווה צעד משמעותי בשיפור הבטיחות הימית, הרחבת שטחי החוף הציבוריים ושמירה על הסביבה הימית בישראל. הצלחתו עשויה לשמש מודל לפרויקטים דומים ברחבי העולם, המתמודדים עם אתגרים של פינוי נפלים ותשתיות בים.