בעקבות קריסת בריכה במפעל רותם אמפרט במישור רותם, החלו לזרום ביום שישי בשעות הצהריים מי גלם ברמת חומציות גבוהה אל נחל אשלים שבשמורת מדבר יהודה. הזרימה חזקה וריח חריף מאוד התפשט באזור.
נחל אשלים 30.6.2017, צילום: בעז פריפלד – רשות הטבע והגנים
רשות הטבע והגנים פועלת יחד עם המשרד להגנת הסביבה והמפעלים על מנת למזער עד כמה שניתן את הפגיעה בטבע ולמנוע ממטיילים להגיע לאזור המסוכן כרגע עבורם. ציבור המטיילים מתבקש שלא להגיע לנחל אשלים ולמסלולים בקרבתו עד להודעה חדשה
במסגרת זאת מוזרמים מים מתוקים לנחל אשלים על מנת להוריד את רמת החומציות בנחל ופקחים של רשות הטבע והגנים פרוסים לאורכו ובכניסה לשמורה בסיורים מתוגברים, זאת במקביל להצבת שילוט באזור האוסר את הכניסה אליו.
בתוך כך פועלים פקחי רשות הטבע והגנים במקומות בהם ישנם ריכוזי בעלי חיים במטרה למנוע מהם להגיע לקרבת המים המסוכנים.
המים שחצו את כביש 90 נדגמו וכרגע נמצא כי החומציות שלהם נמוכה. הצוותים בשטח מתמקדים באיתור האיגומים שבדרך, שהחומציות שלהם גבוהה יותר. רשות הטבע והגנים צפויה להמשיך פעולות אלו גם מחר וככל שיידרש.
גלעד גבאי, מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים: "מדובר במים מאוד חומציים שדלפו מהמפעל, ופוגעים בחי ובצומח. זה נחל שיש בו גבים ובעלי חיים באזור עלולים לשתות מהם. מדובר גם בנזק ארוך טווח שידרוש שיקום ממושך, שכן אלו מים שמחלחלים ונשארים בתוך הקרקע ועלולים להשפיע גם על אזורים אחרים".
גבאי מוסיף כי בשלב זה רשות הטבע והגנים פועלת בשטח ובכלל בשיתוף הגורמים האחרים שמעורבים, כדי למזער עד כמה שניתן את הפגיעה בטבע, ולמנוע פגיעה במטיילים, שכן כל מגע עם המים מסוכן עבורם.
לאור זאת, ברשות מבקשים מציבור המטיילים לא להגיע לאזור עד להודעה חדשה, גם כדי לשמור על בריאותם וגם כדי לאפשר לגורמים לטפל בשטח. "בשלב זה אנו מעריכים כי השטח שנפגע בנחל הוא מעל 10 ק"מ". מוסיף גבאי.
בתיאום כל הגורמים המעורבים ובכוחות מתוגברים, החלו אנשי רשות הטבע והגנים מוקדם הבוקר (שבת) בדיגום ומיפוי הנזקים הסביבתיים בעקבות אירוע הדליפה אתמול. פקחי הרשות חולקו לצוותים ולאזורים שונים לאורכו של הנחל כדי לבחון מקרוב את איגומי המים שנוצרו, תוך בחינה ודיגום רמת החומציות שלהם.
בתוך כך הפקחים פועלים להרחקת בעלי החיים מריכוזי המים המסוכנים ומניעת הגעה של מטיילים לאזור באמצעות סיורים בשטח ותליית שלטים האוסרים את הכניסה לשמורה.
בבדיקות שנערכו בשטח ניכר כי ישנה עדיין זרימה של המים החומציים בחלק מערוצי הנחל.
גלעד גבאי, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים מדווח כי בשעה זו מתמקדים הצוותים שנעים רגלית בערוץ הנחל ודוגמים את המים לכל אורכו, כדי לקבל תמונות מצב מלאה על מיקום האגימה של המים, כמותם ורמת החומציות שלהם. "במקביל אנו מפעילים רחפן לצילום כדי לצלם את כל ערוץ הנחל וליצור מיפוי שיציג איפה הבעיות ובאיזו רמה, ובהתאם נוכל להיערך ולתכנן איך לטפל בהן" מסר גבאי.
נחל אשלים 30.6.2017, צילום: בעז פריפלד – רשות הטבע והגנים
קחי רשות הטבע והגנים עוסקים גם בשעות אלו, תוך תיאום ובשיתוף המשרד להגנת הסביבה והמפעלים, במיפוי ודיגום שטח נחל אשלים וסביבתו שנפגעו באופן משמעותי כתוצאה מאירוע דליפת השפכים החומציים אתמול ממפעל רותם אמפרט.
הצוותים סורקים את השטח מקרוב, גם רגלית, ממישור רותם ועד מאגר אשלים הצמוד לכביש 90 , רצועה בסדר גודל של כ-20 ק"מ.
במסגרת זאת הצוותים מבצעים דגימות של השטח בגבים ואיגומי המים הרבים שנוצרו בעקבות זרם השפכים האדיר.
על פי הממצאים בשטח הזרימה הייתה בעוצמה רבה ובגובה של עד 4 מטר בחלק מערוצי הנחל – יותר מכל זרם של שיטפון רגיל.
עדיין ניכרת זרימה בחלק גדול מערוצי הנחל, והפקחים בשטח רואים כמות גדולה של קצף ובוצה במיפתח מאוד רחב מעבר לערוץ הנחל. לפי הבדיקות בשטח רמת החומציות בחלק נכהד מהגבים ובאיגומי המים עדיין גבוהה מאוד. באזור זוהו בנוסף עקבות בעלי חיים.
גלעד גבאי מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים אומר כי "אנחנו מעריכים שנשלים את הדגימות והמדידות בשטח עד סוף היום, ואז נוכל להשלים את המיפוי ואמידת הנזק הראשוני כדי לבחון ולתכנן עם שאר הגורמים הרלוונטים איך ממשיכים ונכון לטפל בשטח מנקודה זו ואילך."
חשוב להדגיש למטיילים לא להגיע לאזור עד להודעה חדשה שכן זה יכול להיות מסוכן מאוד עבורם ואנו מעריכים שהטיפול בשטח ייקח לפחות מספר שבועות".
עדכון מהמשרד להגנת הסביבה
למה מזרימים לנחל מים מתוקים ולא מים מלוחים? אין שום נסיון לסתור את החומצה?