עקב רצף שנות בצורת הוחלט על המשך הריסון במים

ברשות המים פרסמו את הערכת התמודדות משק המים הישראלי בחורף 2019 שממנה עולה תמונה מדאיגה וקשה של מחסור נוסף ומעמיק במים, במיוחד באזור הצפון. גרעון מאגרי המים הטבעיים, אחרי חמש שנות בצורת רצופות מותיר את הכנרת מתחת לקו האדום ובמשבר ממשי, גם במידה שיתגשמו ההערכות לחורף ממוצע פלוס.

התחזיות לחודשים הבאים, המצטברות בימים אלה ברשות המים לקראת הסתיו הקרוב, מצביעות על סיכוי להפוגה בבצורת שפוקדת את ישראל בחמש השנים האחרונות. ואולם – המודלים המורצים בשירות ההידרולוגי שברשות המים, מצביעים על כך שגם בתרחיש של שנת גשם ממוצעת ואף מעט למעלה מכך בשנה הקרובה, הבצורת ההידרולוגית של מחסור במים במקורות הטבעיים צפויה להימשך ולא תצליח להצטמצם דיה גם אם השאיבה מהכנרת למוביל הארצי תושבת, בדומה לשנתיים האחרונות. רשות המים נערכת להקצאות מים ל-2019, וממתינה לתחזיות יותר מדויקות באמצע ספטמבר.

מרשות המים נמסר, כי לנוכח רצף 5 שנות הבצורת עד עתה, ולאור מצבם החמור של מקורות המים הטבעיים – שהגרעון המצטבר בהם עומד על כ- 2.5 מיליארד קוב מים, "הוחלט יש הכרח להמשיך ולרסן את השימושים במים, בכדי למנוע התדרדרות נוספת במצב מקורות המים, להבטיח את ההליכים הנדרשים לשיקומם. כמו כן, כי נדרש להיערך גם למצב בו התחזית המוקדמת המעט גבוהה מהממוצע לחורף הקרוב לא תתממש".

על פי נתוני הרשות, מצב מקורות המים נכון להיום, ערב בחינת ההקצאות המים לשנת 2019, גרוע מזה שעמד בפנינו ערב שנת 2018, היות וגם השנה האחרונה הייתה שנה שחונה והתווספה ל-4 שקדמו לה.

"בשל המחסור האדיר במקורות המים הטבעיים (כ- 2.5 מיליארד קוב), נאלצה מועצת רשות המים בישיבתה, לחלק את המחסור, ועל כן החקלאות, הגינון הציבורי והטבע יקבלו כמויות מים בדומה לכמויות שקיבלו בשנה החולפת, כמויות העלולות להיות קטנות מהצרכים, אך אי אפשר לחלק את מה שאין" נמסר בהודעת הרשות.

עוד נמסר מרשות המים, כי "ההקצאות שנקבעו מאפשרות יצירת וודאות לכמויות מינימום למגזר החקלאי (בניגוד להסדר אותו דרש וקיבל משרד החקלאות בשנה החולפת – לדחות את ההחלטות על הקצאת המים לסוף החורף), כמו גם שמירה על מקורות המים הטבעיים ומניעת ירידה מתחת לקווים שחורים במקורות המים הטבעיים".

"ככל שהחורף הבא עלינו לטובה ייטיב, ונקבל כמויות גשמים הגדולות מהצפוי, רשאי מנהל רשות המים בסוף החורף, להגדיל את כמויות המים המוקצות בהתאם. אנו גאים בעובדה שלמרות המצב הנדיר והקיצוני, מדינת ישראל מצליחה לשמר את מלוא הצרכים הביתיים, אך כולנו נדרשים להמשיך ולהתייעל בשימושי המים ולמנוע בזבוז. רשות המים לא תסכים ולא תאפשר בשום מקרה פגיעה במקורות המים הטבעיים, כפי שאנו רואים שנעשה בכל המדינות הסובבות אותנו". אומרים ברשות המים.

התאחדות חקלאי ישראל: "לא נהיה 'שפחתה החרופה' של ממשלת ישראל ורשות המים"

רשות המים צפויה היום להעביר במליאה את תכנית הקצאות המים לשנת 2019 במסגרתן תבקש לקצץ דווקא לחקלאים את מכסות המים, זאת למרות שהתחזיות מראות על גידול אפשרי בכמות מי הגשמים ****

התאחדות חקלאי ישראל שלחה מכתב חריף לרשות המים ולמשרד האנרגיה: "אתם ממליצים לקצץ מראש את הכמות לחקלאות עוד בטרם ירדה טיפה אחת של גשם.

אנו דורשים מכם, בטרם יתגלגלו הדברים למאבקים קשים להסיר את ״המאכלת״ מגרונם של חקלאי ישראל"

רשות המים צפויה היום להעביר במליאה את תכנית הקצאות המים לשנת 2019 במסגרתן תבקש לקצץ דווקא לחקלאים את מכסות המים, זאת למרות שתחזיות מזג האוויר לחורף מראות על גידול אפשרי בכמות מי הגשמים.

התאחדות חקלאי ישראל מתנגדת בכל תוקף לקצץ מראש את הכמות לחקלאות עוד בטרם ירדה טיפה אחת של גשם והתחזיות אף מראות על גידול אפשרי של כ-50% לעומת הממוצע הרב שנתי . ודורשת "בטרם יתגלגלו הדברים למאבקים קשים להסיר את ״המאכלת״ מגרונם של חקלאי ישראל".

התנגדות זו מצטרפת להתנגדותו של שר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל לקיצוץ בהקצאות המים לחקלאות.

במכתב ששלח מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן ליו"ר רשות המים, גיורא שחם ולמנכ״ל משרד האנרגיה, אודי אדירי הדגיש: "אין מצב שבו לכל המגזרים- הצרכנים הביתיים, הנוי העירוני, התעשייה והטבע מגדילים את מכסת המים ודווקא לחקלאים מקצצים!" עוד הוסיף וילן: "אנחנו דורשים לחזור לצריכת הבסיס של שנת 2017 שהייתה 310 מיליון קוב מים שפירים לחקלאות.

במידה ותחליטו לפגוע בנו, כנאמר בהצעתכם באופן בלתי מידתי ופוגע, נדרוש ישיבת ממשלה מיוחדת לנושא. להזכירכם, בשנה שחלפה הצענו קיצוץ מרצון בתמורה לפיצוי כספי ולא נענינו בחיוב. השנה מתהפכות היוצרות. התחזיות מראות על והפעם אתם ממליצים מראש לקצץ את הכמות לחקלאות עוד בטרם ירדה טיפה אחת של גשם".

וילן מסכם את המכתב: "חקלאי ישראל לא יסכימו יותר להיות ״שפחתה החרופה״ של ממשלת ישראל ורשות המים. אנו דורשים מכם, בטרם יתגלגלו הדברים למאבקים קשים להסיר את ״המאכלת״ מגרונם של חקלאי ישראל".

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור אומר: "קיצוץ חד צדדי במים לחקלאות, וללא כל צורך, אומר שהחקלאים ייאלצו לייבש את שדותיהם בתוצאה מהקיצוץ. לא ייתכן שעדיין לא ירדה טיפה אחת של גשם וכבר רוצים לקצץ את המים לחקלאים".

התאחדות חקלאי ישראל הביאה לרשות המים ולמשרד האנרגיה הצעה שאומרת כי יש לקבוע כמות מים שנתית לחקלאות של 310 מיליון קוב. בנוסף במידה והשנה תהיה שחונה יחסית כ-80% מהממוצע הרב שנתי , לבצע קיצוץ מרצון בחודש ינואר.

עוד מציעה ההתאחדות ש על כל קוב מקוצץ ממכסת 2017, יינתן פיצוי של 3 ש״ח לקוב וזאת לאחר שב-2017 גם קיצצו כ-60 מיליון קוב ולראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל , לא שולמה

אגורה כפיצוי לחקלאים על הורדת אמצעי ייצור.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

מים לישראל עתרה לבג"צ כנגד כוונת רשות המים להעביר את הספקת המים בישובים הכפ...

11 בינואר 2025

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

לאחר כ-70 שנה – הושלמה הזרמת המים לדרום הירדן בסכר אלומות החדש

30 בדצמבר 2024

למעלה מחצי מיליארד ₪ יושקעו ע"י איגוד ערים חיפה לביוב בפרויקט ההרחבה והשדרו...

22 בדצמבר 2024

איך מונעים נזקי שיטפונות

22 בדצמבר 2024

כנס שנתי "השפעות ודרכי התמודדות של זיהום בקרקע ומים"

17 בדצמבר 2024

מים לישראל עתרה לבג"צ כנגד כוונת רשות המים להעביר את הספקת המים בישובים הכפ...

11 בינואר 2025

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

לאחר כ-70 שנה – הושלמה הזרמת המים לדרום הירדן בסכר אלומות החדש

30 בדצמבר 2024

למעלה מחצי מיליארד ₪ יושקעו ע"י איגוד ערים חיפה לביוב בפרויקט ההרחבה והשדרו...

22 בדצמבר 2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים