דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / מצבו של ים המלח צפוי להחמיר עוד יותר בעקבות תוכניות של מפעלים בצד הירדני

מצבו של ים המלח צפוי להחמיר עוד יותר בעקבות תוכניות של מפעלים בצד הירדני

אינדקס חברות וספקים

לפי מידע שהציג בכנסת סמנכ"ל חברת ICL, אשר בבעלותה מפעלי ים המלח, הירדנים מתכננים להקים בריכות תעשייתיות חדשות, אליהן ישאבו מהים מדי שנה כ-50% יותר מים מהכמות הנוכחית
מצבו של ים המלח צפוי להחמיר עוד יותר בעקבות תוכניות של מפעלים בצד הירדני להרחיב את פעילותם ולהגדיל ב-50% את כמות המים שהם שואבים – כך עולה ממידע שהוצג אמש בדיון בנושא בכנסת. הרחבה זו צפויה להגביר את קצב ירידת המפלס של ים המלח בכ-10 סנטימטרים מדי שנה. ככל הידוע, לא מסתמן בישראל או בירדן כל פתרון שיאפשר הזרמת מים נוספת כדי לייצב את המפלס.

פרסום

המידע על התוכניות להרחבת השאיבה בצד הירדני הוצג בדיון בוועדה המיוחדת לענייני צעירים בראשות חברת הכנסת נעמה לזימי (העבודה). בדיון השתתף נועם גולדשטיין, סמנכ"ל בחברת ICL, לה שייכים מפעלי ים המלח בישראל. לדבריו, הירדנים מכשירים שטח להקמת בריכות תעשייתיות בהיקף של 60 קילומטרים רבועים. הם אמורים לשאוב לבריכות החדשות כמות מים שנתית נוספת בהיקף של 60 מיליון מטרים מעוקבים.

מי ים המלח נשאבים כיום אל בריכות תעשייתיות בצד הישראלי והירדני. בבריכות אלו מתבצע תהליך אידוי של המים והמפעלים מפיקים מהם חומרים דוגמת אשלג וברום, שמהם מופקים מוצרים תעשייתיים שונים. לדברי גולדשטיין, בצד הישראלי לא השתנה היקף שאיבת המים ב-30 השנים האחרונות מאחר שלא חל שינוי בשטח הבריכות העומד לרשות המפעלים. בעבר תכננו מפעלי ים המלח להקים בריכה נוספת מצפון לבריכות הקיימות, אבל תוכנית זו נגנזה. הזיכיון של המפעלים להפקת אשלג וברום בים המלח אמור להסתיים ב-2030, והמדינה נערכת לפרסום מכרז לזיכיון חדש. לפי שעה, לא ידוע על מגבלה כלשהי שהמדינה מתכננת להטיל במסגרת הזיכיון החדש על היקף שאיבת המים בעקבות ירידת המפלס הנמשכת.

על פי הדו"ח השנתי האחרון של השירות ההידרולוגי ברשות המים, בשלושים השנים האחרונות יורד מפלס ים המלח מדי שנה בשיעור ממוצע של מטר. ד"ר יעקב ליבשיץ מרשות המים שלקח חלק בדיון בכנסת אמר שהמפעלים בצד הישראלי אחראים ל-28 סנטימטר משיעור הירידה, ובצד הירדני ל-22 סנטימטרים. נתונים אלו מתבססים על ההיקף הנוכחי של שאיבת המים בירדן, ואינם לוקחים בחשבון את ההרחבה המתוכננת.

ירידת המפלס גורמת לצמצום שטחו של ים המלח וכתוצאה מכך להיווצרות בולענים ולשינוי בתוואי אפיקי נחלים המגיעים לים. בעקבות זאת נסגרו כל חופי הרחצה בצד הישראלי של הים ויש חשש מקריסה של הכביש העובר לאורך הים. כיום יכולים תיירים לרחוץ רק בחופים הצמודים לבתי מלון. חופים אלו נמצאים בצמוד לבריכה התעשייתית של מפעלי ים המלח ולא בים עצמו. ראש המועצה האזורית תמר, נועם ונגר, אמר בדיון בכנסת שהמועצה בוחנת את האפשרות לפתוח מחדש את חוף חמי עין גדי שנסגר בגלל בולענים, בכפוף לבדיקת סיכונים בטיחותיים. "אם יתברר שהחוף בטוח, אנשים יוכלו שוב להתרחץ בים המלח עצמו", אמר ונגר.

פרסום

מצבו של ים המלח מעסיק בשנים האחרונות את ממשלות ישראל וירדן, ארגוני סביבה, וגופים בינלאומיים ובראשם הבנק העולמי. אחד הפתרונות שנבחנו לשיקום הים היה הקמת תעלה שתוביל מי ים ממפרץ אילת אל ים המלח, אולם פתרון זה לא קודם עד עתה בגלל קשיים כספיים והנדסיים, וגם בגלל החשש מהשלכות על איכות מי הים. ארגוני סביבה ניסו לקדם פתרונות נוספים ובהם הזרמת מים מותפלים ועודפי שפכים מטוהרים לירדן, אולם גם פתרון זה דורש השקעות גדולות בתשתית ובכל מקרה הוא יביא רק להאטה חלקית בקצב ירידת המפלס.

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים