מצבו של ים המלח צפוי להחמיר עוד יותר בעקבות תוכניות של מפעלים בצד הירדני

לפי מידע שהציג בכנסת סמנכ"ל חברת ICL, אשר בבעלותה מפעלי ים המלח, הירדנים מתכננים להקים בריכות תעשייתיות חדשות, אליהן ישאבו מהים מדי שנה כ-50% יותר מים מהכמות הנוכחית
מצבו של ים המלח צפוי להחמיר עוד יותר בעקבות תוכניות של מפעלים בצד הירדני להרחיב את פעילותם ולהגדיל ב-50% את כמות המים שהם שואבים – כך עולה ממידע שהוצג אמש בדיון בנושא בכנסת. הרחבה זו צפויה להגביר את קצב ירידת המפלס של ים המלח בכ-10 סנטימטרים מדי שנה. ככל הידוע, לא מסתמן בישראל או בירדן כל פתרון שיאפשר הזרמת מים נוספת כדי לייצב את המפלס.

המידע על התוכניות להרחבת השאיבה בצד הירדני הוצג בדיון בוועדה המיוחדת לענייני צעירים בראשות חברת הכנסת נעמה לזימי (העבודה). בדיון השתתף נועם גולדשטיין, סמנכ"ל בחברת ICL, לה שייכים מפעלי ים המלח בישראל. לדבריו, הירדנים מכשירים שטח להקמת בריכות תעשייתיות בהיקף של 60 קילומטרים רבועים. הם אמורים לשאוב לבריכות החדשות כמות מים שנתית נוספת בהיקף של 60 מיליון מטרים מעוקבים.

מי ים המלח נשאבים כיום אל בריכות תעשייתיות בצד הישראלי והירדני. בבריכות אלו מתבצע תהליך אידוי של המים והמפעלים מפיקים מהם חומרים דוגמת אשלג וברום, שמהם מופקים מוצרים תעשייתיים שונים. לדברי גולדשטיין, בצד הישראלי לא השתנה היקף שאיבת המים ב-30 השנים האחרונות מאחר שלא חל שינוי בשטח הבריכות העומד לרשות המפעלים. בעבר תכננו מפעלי ים המלח להקים בריכה נוספת מצפון לבריכות הקיימות, אבל תוכנית זו נגנזה. הזיכיון של המפעלים להפקת אשלג וברום בים המלח אמור להסתיים ב-2030, והמדינה נערכת לפרסום מכרז לזיכיון חדש. לפי שעה, לא ידוע על מגבלה כלשהי שהמדינה מתכננת להטיל במסגרת הזיכיון החדש על היקף שאיבת המים בעקבות ירידת המפלס הנמשכת.

על פי הדו"ח השנתי האחרון של השירות ההידרולוגי ברשות המים, בשלושים השנים האחרונות יורד מפלס ים המלח מדי שנה בשיעור ממוצע של מטר. ד"ר יעקב ליבשיץ מרשות המים שלקח חלק בדיון בכנסת אמר שהמפעלים בצד הישראלי אחראים ל-28 סנטימטר משיעור הירידה, ובצד הירדני ל-22 סנטימטרים. נתונים אלו מתבססים על ההיקף הנוכחי של שאיבת המים בירדן, ואינם לוקחים בחשבון את ההרחבה המתוכננת.

ירידת המפלס גורמת לצמצום שטחו של ים המלח וכתוצאה מכך להיווצרות בולענים ולשינוי בתוואי אפיקי נחלים המגיעים לים. בעקבות זאת נסגרו כל חופי הרחצה בצד הישראלי של הים ויש חשש מקריסה של הכביש העובר לאורך הים. כיום יכולים תיירים לרחוץ רק בחופים הצמודים לבתי מלון. חופים אלו נמצאים בצמוד לבריכה התעשייתית של מפעלי ים המלח ולא בים עצמו. ראש המועצה האזורית תמר, נועם ונגר, אמר בדיון בכנסת שהמועצה בוחנת את האפשרות לפתוח מחדש את חוף חמי עין גדי שנסגר בגלל בולענים, בכפוף לבדיקת סיכונים בטיחותיים. "אם יתברר שהחוף בטוח, אנשים יוכלו שוב להתרחץ בים המלח עצמו", אמר ונגר.

מצבו של ים המלח מעסיק בשנים האחרונות את ממשלות ישראל וירדן, ארגוני סביבה, וגופים בינלאומיים ובראשם הבנק העולמי. אחד הפתרונות שנבחנו לשיקום הים היה הקמת תעלה שתוביל מי ים ממפרץ אילת אל ים המלח, אולם פתרון זה לא קודם עד עתה בגלל קשיים כספיים והנדסיים, וגם בגלל החשש מהשלכות על איכות מי הים. ארגוני סביבה ניסו לקדם פתרונות נוספים ובהם הזרמת מים מותפלים ועודפי שפכים מטוהרים לירדן, אולם גם פתרון זה דורש השקעות גדולות בתשתית ובכל מקרה הוא יביא רק להאטה חלקית בקצב ירידת המפלס.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

המצב הסביבתי הנוכחי בעזה מאיים באופן ישיר גם על ישראל

14 במרץ 2025

הפשרת הקרחונים באזור הארקטי עשויה ליצור נתיבי סחר ימיים חדשים וקצרים יותר

14 במרץ 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

פרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים

18 בפברואר 2025

הנחל המתחדש: מערך שילוט חדשני המספר את סיפור השיקום המופלא של נחל נעמן

9 בפברואר 2025

סיור מקצועי להכרת החזון לשיקום נחל צלמון התקיים ביזמת רשות ניקוז ונחלים כי...

3 בפברואר 2025

המצב הסביבתי הנוכחי בעזה מאיים באופן ישיר גם על ישראל

14 במרץ 2025

הפשרת הקרחונים באזור הארקטי עשויה ליצור נתיבי סחר ימיים חדשים וקצרים יותר

14 במרץ 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

פרויקט ראשון מסוגו לאיתור ופינוי נפלים בים

18 בפברואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים