דף הבית / מים ובריאות / לא להגזים בשתיית יתר

לא להגזים בשתיית יתר

אינדקס חברות וספקים

העצה הרווחת לשתות כמויות גדולות של מים כאשר אנחנו חולים מבוססת על ראיות מוגבלות. בתוך כך, ישנם רופאים אשר מזהירים, כי שתיית יתר עלולה לפגוע בסיכוייהם של חולים להחלים.

פרסום

רופאים בבית חולים בלונדון (King's College Hospital NHS Foundation Trust), היו הראשונים אשר הצביעו על הבעיה והסכנה בשתיית מים מוגזמת. זאת, לאחר שטיפלו באישה בת 59 עם דלקת בדרכי השתן, אשר אובחנה בהִיפּוֹנַתְרֶמְיָה (Hyponatremia; רמות נמוכות מן הרגיל של נתרן בדם) כתוצאה משתייה מוגברת של מים.

במקרה זה, המטופלת שתתה מספר ליטרים של מים בעקבות המלצות רפואיות שקיבלה בעבר-"לשטוף ולנקות את המערכת הפנימית". כתוצאה מכך, בהדרגה, הופיעו אצל המטופלת תופעות רעד ובלבול עם הקאות ובעיות משמעותיות בדיבור.

בדיקות רפואיות שבוצעו על המטופלת הראו, כי הצריכה המוגברת של המים הביאה לרמות נתרן נמוכות בגופה, 123 מילימול לליטר , אשר מסווגות כמצב חירום רפואי. יש לציין, כי שיעור התמותה של מטופלים עם רמות נתרן מתחת ל- 125 מילימול לליטר, עומד על כמעט 30%.

לפי ד"ר Maryann Noronha, רופאת חירום בלונדון אשר הייתה שותפה למחקר שהתפרסם אודות המטופלת ב- BMJ Case Reports, כאשר אנשים חולים, הדבר האחרון שהם רוצים לעשות הוא לשתות מים, ולכן הם נוטים לשתות מעט. על מנת למנוע התייבשות של המטופלים, רופאים ממליצים להם על שתיית מים מרובה. כך נולד המיתוס לפיו יש לשתות כמויות גדולות של מים כאשר חולים. יש לציין, כי רוב המטופלים לא באמת שותים כמויות מוגזמות ומסוכנות של מים, אך במקרה זה המטופלת עקבה במדויק אחר הוראות הרופאים.

במקרה נוסף, אישה עם דלקת זיהומית של הקיבה והמעי (Gastroenteritis) פיתחה הִיפּוֹנַתְרֶמְיָה (Hyponatremia) ומתה, ככל הנראה כתוצאה משתיית יתר. כמו כן, דווח על הרעלת מים קטלנית בקרב אנשים אשר עסקו בפעילות גופנית, תוך שימוש בסמים מסוג MDMA (ecstasy; אקסטזי). במסגרת הפעילות אותם אנשים איבדו כמות גדולה של נוזלים בעקבות הזעת יתר, ולכן צרכו כמויות מוגזמות של נוזלים אשר גרמה למותם.

רופאים מדגישים כי הרעלת מים הנה מקרה נדיר כאשר ישנו תפקוד תקין של הכליות. עם זאת, בזמן חולי יכול להיווצר מצב של עלייה ברמות ההורמונים האנטי- משתנים, הגורמים לירידה בכמות הנוזלים המופרשת מהגוף וכתוצאה לרעילות וחמור מכך למוות.

ד"ר Noronha טוענת, כי רופאים צריכים להיות מאוד ספציפיים במתן העצות שלהם למטופלים. היא מציעה לחולים לשתות לפחות את כמות המים שהם צורכים במצב נורמלי, ועד כחצי יותר (כלומר בסה"כ עד 150%). אם אתה שותה 3 ליטר ביום בדרך כלל, אינך  צריך לשתות 6 ליטר כשאתה חולה. יש לציין, כי צריכת הנוזלים ליום משתנה מאדם לאדם. אדם הרגיל לשתות מעט מים ביום, ובפתאומיות מעלה באופן דרסטי את צריכת הנוזלים, עלול לגרום לנזק משמעותי לגוף.

פרסום

לפי ד"ר Imran Rafi, יו"ר חדשנות ומחקר קליני ב-Royal College of GPs בלונדון, שתיית מים בכמות מספקת הנה הכרחית על מנת לשמור על בריאות פיזית ומנטלית. חולים צריכים לשמור על צריכת נוזלים יציבה, במיוחד בתנאים העלולים לגרום להתייבשות. אינדיקציה טובה לצריכת נוזלים מספיקה הנה מתן שתן בהיר, אך לא קיימת המלצה ברורה אודות כמות המים שאנשים צריכים לשתות על מנת להישאר בריאים. בעקבות המקרה בו דווח על מטופלת שאובחנה בהִיפּוֹנַתְרֶמְיָה (Hyponatremia), ניתן לראות כי לשתיית מים מופרזת עלולות להיות השלכות משמעותיות.

הסוכנות הממשלתית בבריטניה, Public Health England, ממליצה לאנשים לשתות 6-8 כוסות של נוזלים ביום, כולל מים, חלב דל שומן ומשקאות ללא סוכר (כדוגמת תה וקפה).

פורסם ב: The Guardian, Drinking too much water when ill can be harmful, finds study, דצמבר 2016

מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים