האם קיפודי הים יעלמו מהעולם ?

צוות החוקרים מאוניברסיטת תל אביב, שחשף את המגמה במפרץ אילת, זיהה את הפתוגן שאחראי למגפת קיפודי הים בים האדום, המאיים להתפשט לכל העולם. החוקרים מתריעים: ״המגפה קטלנית; יש חשש מפגיעה בשוניות האלמוגים ברחבי העולם״
במאי אשתקד פרסמו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, שמגפה קטלנית גרמה תוך זמן קצר לתמותה המונית של קיפודי הים השחורים במפרץ אילת, והתפשטה גם לים התיכון. כעת, במחקר המשך שפורסם בכתב העת Current Biology, הם מגלים שהמגפה התפשטה לאורך הים האדום וגלשה גם לאוקיינוס ההודי. החוקרים מעריכים כי מאז דצמבר 2022 – המועד שבו התפרצה המגפה – חוסלו מרבית אוכלוסיות קיפודי הים בים האדום וכך מאות אלפים של קיפודי ים בכל העולם.

קיפודי הים נחשבים ל"גננים" של שוניות האלמוגים. הם ניזונים מהאצות שמתחרות עם האלמוגים על אור השמש ומאיימות עליהם. השמדתם עלולה לגרום לפגיעה קשה בשוניות האלמוגים ברחבי העולם. החוקרים מציינים כי מאז חשיפת המגפה, קיפודי הים במפרץ אילת נעלמו לחלוטין.

ד"ר עמרי ברונשטיין מבית הספר לזואולוגיה ומוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט, הוביל את המחקר יחד עם תלמידות המחקר לחן רוט, גל אביתר, ליסה שמידט ומאי בונומו. צוות שותפים בינלאומי, בהם חוקרים ממדינות האזור ואירופה לקחו חלק במחקר שהקיף אלפי קילומטרים של שוניות אלמוגים. גם החוקר הירדני, עלי אל-סוואלמה מהמרכז הימי בעקבה באוניברסיטת ירדן, השתתף במחקר.

בזמנו העריכו החוקרים כי מקור המגפה הקטלנית הוא טפיל פתוגני חד תאי ממשפחת הריסניות, שעבר מהים התיכון לים האדום. כעת זיהו החוקרים, בעזרת כלים מולקולריים-גנטיים, כי מדובר בפתוגן ריסנית מסוג Scuticociliate. החוקרים מסבירים כי זהו אותו טפיל חד-תאי שנמצא אחראי לתמותה המונית של אוכלוסיות קיפודי הים בקריביים לפני כשנתיים, אשר הובילה לקריסת שונית האלמוגים במקום.

עוד בשנות ה-80 של המאה ה-20 הפתוגן פגע בקיפודי הים בקריביים, מה שהוביל להתפשטות אצות ללא בקרה. האצות הסתירו לאלמוגים את אור השמש והשונית הפכה לשדות אצות. למרות שהתמותה הגדולה בקריביים התרחשה כבר לפני 40 שנים, אוכלוסיית קיפודי הים – ואיתם שוניות האלמוגים שם – לא חזרו למצבם הקודם ואף נצפו אירועי תמותה נוספים לאורך השנים.


צוות המחקר. צילום: אוניברסיטת תל אביב

"אנחנו יודעים שהמגפה החלה באזור צפון הים האדום, אצלנו במפרץ אילת", מסביר ד"ר ברונשטיין. "וזה מתפשט דרומה, וזה מהיר בצורה יוצאת דופן. הצפי הוא שזה ימשיך להתפשט ויגיע לאוסטרליה, וישפיע על אוכלוסיות קיפודי הים ברחבי העולם. אלה כבר חדשות מטרידות מאוד. לקיפודי הים יש תפקיד מפתח בתפקוד ושרידות שוניות האלמוגים".

תוך 48 שעות מרגע ההדבקה קיפוד הים מת. אפילו קיפודים שגודלו במערכות מי-ים לצורכי מחקר במכון הבין-אוניברסיטאי באילת, או במצפה התת-ימי, נדבקו ומתו, כיון שהפתוגן הצליח להיכנס דרך מערכות השאיבה. צוות המחקר הצליח לתעד בפעם הראשונה את כל שלבי התחלואה- מרגע ההדבקה ועד למוות הצפוי- במערכות ייחודיות שהוקמו במכון הבין-אוניברסיטאי באילת.

לדברי ד"ר ברונשטיין, אין כיום דרך לסייע לקיפודי הים שנדבקו או לחסנם מפני המחלה, אך יש להקים במהרה גרעיני רבייה של מינים בסיכון במערכות גידול המנותקות לגמרי מהים – כדי שבעתיד נוכל להשיבם לטבע.

נכון לעכשיו באקווריום בירושלים מוכנים לסייע, אבל כדי להקים גרעיני רבייה יש צורך בהיתרים מיוחדים מרשות הטבע והגנים. בינתיים, הנושא תקוע. "לצערי אין לנו איך לתקן את הטבע, אבל אנחנו בהחלט יכולים לתקן את עצמנו. בראש ובראשונה אנחנו צריכים להבין מה גרם להתפרצות הזו עכשיו? האם מדובר בהעברה של הפתוגן בשוגג על ידי כלי שיט? או שמא הפתוגן היה כאן תמיד, ורק שינוי בתנאי הסביבה גרם לו להתפרץ? על השאלות הללו בדיוק אנחנו עובדים בימים אלו", אמר ד"ר ברונשטיין.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

צלילה רדיואקטיבית

22 בדצמבר 2024

איך מונעים נזקי שיטפונות

22 בדצמבר 2024

מהות ה-Know-How שלנו במים מופעלים חשמלית – חלק 2

4 בנובמבר 2024

פתרונות מימיים המופעלים חשמלית - חלק 1

4 בנובמבר 2024

המשלחת הישראלית בוועידת אמנת המגוון הביולוגי ב-16COP בקאלי שבקולומביה

3 בנובמבר 2024

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

צלילה רדיואקטיבית

22 בדצמבר 2024

איך מונעים נזקי שיטפונות

22 בדצמבר 2024

מהות ה-Know-How שלנו במים מופעלים חשמלית – חלק 2

4 בנובמבר 2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים