המאבק בזיהום הסביבתי באמצעות חיידקים "אוכלי" פלסטיק

 פורסם ב- The guardian
10.3.2016

 הטבע משיב מלחמה נגד ערמות הזבל שבני האדם משליכים, באמצעות פיתוח זן חיידקי ,המפרקפלסטיק, שהתגלה כעת, לראשונה בתולדות המדע.

בדו"ח שפורסם בעיתון Science , מדווח צוות מדענים יפנים על גילוי החיידק היכול לשבור מולקולתPET (Polyethylene Terephthalate), הידועה גם בתור פוליאסטר.

החוקרים בדקו מאות דוגמאות של אשפת PET עד שגילו מושבה של חיידקים הניזונים מהחומר הפלסטי.

בהמשך הם גילו כי החיידק מפרק כמעט לחלוטין, במשך זמן של שישה שבועות, חומר פלסטי בעל איכות נמוכה; זמן זה נחשב שיא בהשוואה ל"אוכלי" PET ביולוגיים אחרים.

המולקולות המרכיבות את ה-PET קשורות בקשרים חזקים מאוד ועד לאחרונה לא נמצא אורגניזם המסוגל לפרקן. בדיקה גנטית ראשונית גילתה כי חיידק בשם Ideonellasakaiensis 201-F6מפתח אנזימים היכולים לפרק את מולקולות ה-PET, הודות ליכולתו היוצאת מן הכלל להתאים עצמו לתנאי סביבה אליה הושלכו כמויות ענק של חומרים פלסטיים.

לחיידקים אלו היה קושי לפרק מולקולות PET בעלות מבנה גבישי המשמש לייצור בקבוקים. כלומר, התהליך האנזימתי יצטרך לעבור שיפור על מנת שיהיה מסוגל לטפל בחומרים פלסטיים בעלי מבנה גבישי ומסובך יותר.

שליש מכל הפלסטיק המיוצר בעולם מגיע לסביבה, ושמונה מיליון טון מגיעים למעמקי הים ויוצרים מצבור אשפה המאיימת על החיים בים.

ה- PET מהווה כשישית מ-311 מיליון טון ייצור פלסטיק עולמי. למרות שה-PET הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר, רק כמחציתו נאספת למחזור ורק חלק ממנה אכן מושב לשימוש.

התקדמות בייצור חומרים פלסטיים, הניתנים לפירוק באופן ביולוגי, נותנת תקווה לכך שבעתיד אכן נוכל להיפטר מחומרים אלה, אך כיום יישום התגלית איננו וודאי. קיים רעיון ליישום באמצעות ריסוסנוזל המכיל את החיידק על דוברות אשפה צפות באוקיינוסים.

כיום קיים סיכון מסוים כאשר במהלך פירוק הפלסטיק עלול להיות שחרור של תוספים העלולים להיות רעילים, כך שהפלסטיק הבלתי מפורק יביא פחות נזק מבחינה כימית מזה המפורק.

צוות החוקרים שגילה את החיידק החדש גורס כי תוצרי הפירוק יהיו זהים לחומרי הגלם, ויהיה ניתן לבודד אותם ובכך להשיג חיסכון עצום בתהליכי ייצור של חומר חדש – במקום להשתמש בתוצרים פטרוכימיים. מאידך, יצרני הפלסטיק האירופיים מטילים ספק רב בכלכליות המחזור ע"י החיידקים.

תגלית זו עשויה להוביל לפיתוח מרכיבים ביולוגים לפירוק הפלסטיק במקורות המים השונים בכל העולם ולסייע בתהליכים תעשייתיים.

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

הסכנה בצינורות קצא"א - גם דליפה קטנה אבל למשך זמן יכולה להוביל לאסון אקולוג...

2 באפריל 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

תעשיית הדאטה והאתגר הסמוי: צריכת המים של חוות השרתים

13 בפברואר 2025

הוועדה לביקורת המדינה בדיון בעקבות המיעוט במי הגשמים:

10 בפברואר 2025

נחל הירמוך ופוליטיקה

20 בינואר 2025

אמנת המים של האו"ם

14 בינואר 2025

הסכנה בצינורות קצא"א - גם דליפה קטנה אבל למשך זמן יכולה להוביל לאסון אקולוג...

2 באפריל 2025

איך אוניות קרוז משתמשות במי ים, מה חדש בתחום, ומה אומרת הרגולציה?

14 במרץ 2025

תעשיית הדאטה והאתגר הסמוי: צריכת המים של חוות השרתים

13 בפברואר 2025

הוועדה לביקורת המדינה בדיון בעקבות המיעוט במי הגשמים:

10 בפברואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים