בהשקעה של 4.3 מיליון שקלים:
יוקמו 12 מעבירי מים ותוגבה הסוללה בכ-50 ס"מ
לצמצום נזקי הצפות בשטחים החקלאיים ולהגנה על יסוד המעלה
אגף ניקוז ברשות הכינרת ומשרד החקלאות– מקדמים בימים אלו 2 פרויקטים בעמק החולה לצמצום נזקים לשטחים החקלאיים כתוצאה מהצפות באירועי גשם קיצוניים ברחבי עמק החולה כאשר המטרה הינה להשלים את המהלך לפני תחילת החורף ולמנוע נזקים משמעותיים כתוצאה מאירועי גשם קיצוניים.
מדובר בפרויקטים נרחבים בעלות כוללת של 4.3 מיליון שקלים במסגרת תמיכות הניקוז במשרד החקלאות, במהלך הפרויקט חוברו השטחים החקלאיים שממזרח לתעלה, לירדן וכן הוגבהה בצד המערבי הסוללה באופן משמעותי בכ-50 ס"מ למניעת הצפות ביסוד המעלה.
שטחי עמק החולה מהווה פשט הצפה של הירדן. בחורפים 2001/2, 2002/3 ו- 2013/4 לאור משקעים רבים ועל מנת למנוע הצפה בישובים הסמוכים לירדן, פונו המים אל פשט ההצפה בצד המזרחי. על מנת ליצור מערכת אפקטיבית לפינוי מהיר של המים מוקמים בימים אלו 12 נקזים.
הירדן עולה על גדותיו בהסתברות שכיחה כאשר המים הגולשים מעל הסוללות מסכנים את יציבות הגדות. בנוסף, השטחים החקלאיים הכוללים גידולי שדה, מטעי הדר ונשירים סופגים נזקים קשים כתוצאה מההצפות. בשל כך, במסגרת הפרויקט הוגבהה הסוללה המערבית התוחמת את רצועת התעלה בכ- 50 ס"מ, כך שההצפות יתרחשו לכיוון מזרח תוך הגנה ושמירה על 'ליבת העמק', השטחים החקלאיים והמושבה יסוד המעלה. במסגרת הפרויקט השני, מוקמות בימים אלו 12 מעבירי מים 'קלאפות' (שסתום חד כיווני המאפשר רק יציאת מים דרכו) שישמשו לריקון ההצפות שבשטחים החקלאיים לתוך תוואי הירדן.
אושרי ילוז מהנדס אגף ניקוז ברשות הכינרת אמר: "מדובר בפרויקטים בעלי חשיבות רבה וליבת פעילות אגף ניקוז. הצוותים בשטח פועלים במלוא המרץ במטרה להשלים את הפרויקט בטרם יחל החורף ולצמצם את הסבירות לנזקים בעקבות ההצפות בשטחים החקלאיים בעמק החולה בצורה משמעותית באמצעות הניקוז".
גיא קולר המפקח על העבודות מטעם רשות הכינרת ציין: "מטרתה המרכזית של התוכנית הינה לאפשר ריקון מהיר של השטחים בסיטואציה של הצפות למזעור פגיעה בגידולים השונים. עם השלמת הגבהת הסוללה והתקנת מעבירי המים נבצע פעילות של שיקום נופי ובטיחותי לרבות פיזור קרקע, זריעה וכו' תוך שימוש בעקרונות ניהול אגני ואיכות סביבתי".