האנושות סיימה לצרוך משאבי טבע שכדור הארץ יכול לחדש במהלך שנה שלמה

גם ב-2019 כדור הארץ נכנס לאוברדרפט אקולוגי

האנושות סיימה לצרוך משאבי טבע שכדור הארץ יכול לחדש במהלך שנה שלמה

בפחות משבעה חודשים סיימה האנושות לצרוך את המשאבים הטבעיים שכדור הארץ מסוגל לייצר במהלך שנה שלמה. ב-29 ליולי צוין "יום החריגה האקולוגי" (Earth Overshoot Day), שאחריו כדור הארץ נכנס באופן רשמי ל"אוברדרפט", וצריכת משאבי הטבע היא על חשבון הדורות הבאים. כך עולה מהמחקר השנתי של ארגון איכות הסביבה Global Footprint Network המחשב מדי שנה את קצב הצריכה של משאבי הטבע על ידי האנושות.

המחקר מראה את ההאצה הדרמטית שבצריכת המשאבים על ידי בני האדם כאשר השנה נקבע מועד החריגה האקולוגי בתאריך המוקדם ביותר מאז החלה מדידתו בתחילת שנות ה-70 של המאה שעברה. מועד החריגה השנה נקבע יותר משבוע לפני אותו מועד בהשוואה לשנת 2010. לשם  השוואה, בשנת 2000 נחצה מועד החריגה האקולוגי ב-23 לספטמבר, בשנת 1990 ב-11 לאוקטובר, בשנת 1980 ב-3 לנובמבר, ובשנת 1970 ב-29 לדצמבר. למיזם שותפים גופים לא ממשלתיים להגנת הסביבה דוגמת הקרן העולמית לשימור חיות בר (WWF), שעל חברי הדירקטוריון שלה נמנה השחקן לאונרדו דיקפריו, וחברות דוגמת שניידר אלקטריק, ענקית טכנולוגיה גלובאלית הפעילה בתחומי השינוי הדיגיטלי של ניהול אנרגיה ואוטומציה.

נתוני המדד בודקים את כמויות המשאבים שביכולתו של הטבע בכדור הארץ לייצר או לחדש במהלך תקופה של שנה אל מול הצריכה בפועל של אותם משאבי הטבע. כך לדוגמא, נמדדת כמות הצריכה של מזון, מים, עץ, כותנה, יכולת הקליטה של פחמן דו חמצני הנוצר בשריפת דלקים, ועוד. משמעות נתוני המחקר שנחשפים השנה מראים כי קצב צריכת משאבי הטבע על ידי האנושות יצריך פי 1.7 מיכולת הייצור או החידוש של כדור הארץ עצמו, או לחילופין יצריך 1.7 כדורי ארץ כדי לספק את צרכי האנושות.

תוצאת צריכת היתר של המשאבים כוללת בין השאר: השמדת יערות, קריסה של כמויות המדגה, מחסור במים, אובדן קרקע חקלאית, הכחדת מיני חיות בר, הצטברות פחמן דו חמצני באטמוספירה, והתגברות תופעת שינויי האקלים.

ישראל כבר מיצתה את מכסת המשאבים השנתית זה מכבר – ב-3 למאי ליתר דיוק, זאת בהשוואה לשנה שעברה בה מיצתה ישראל את מכסת המשאבים ב-12 למאי. אלא שמדינות מערביות אחרות כילו את מכסת משאבי הטבע השנתית הדרושה להם עוד קודם לכן, דוגמת: נורווגיה ב-18 לאפריל, דנמרק ב-29 למרץ, או ארצות הברית ב-15 למרץ.

אלא שיש גם אור בקצה המנהרה. השותפות במיזם יום החריגה האקולוגי השיקו קמפיין בשם #MoveTheDate שמיועד להחזיר את הסנכרון בין לוח השנה האקולוגי ובין לוח השנה הפיסי, זאת על ידי קידום המודעות לחסכון בצריכת משאבי טבע של אנשים, ארגונים, חברות וממשלות. כך לדוגמא, שניידר אלקטריק הציגה תכנית המאפשרת להזיז את מחוגי שעון ניצול המשאבים ב-21 יום על ידי יישום טכנולוגיות לחיסכון באנרגיה בתעשייה, בניינים ומרכזי מחשוב הנחשבים צרכני חשמל גדולים, וקמפיין דיגיטל תחת האשטאג #SEmovethedate .

"צריכת יתר של משאבים אינה אפשרית לנצח – זה נכון בהיבט של משפחה, זה נכון בהיבט של ארגון, וזה נכון בהיבט של כדור הארץ", ציין פיליפ ברמי, מנכ"ל שניידר אלקטריק ישראל, השותפה למיזם הגלובלי. "האנושות חייבת לחזור ולצרוך את המשאבים שהכדור יכול לייצר, ונדבך מרכזי הוא האופן בו נייעל את השימוש והצריכה של האנרגיה. לשמחתנו, הטכנולוגיה לביצוע השינוי קיימת והיא זמינה כבר היום, זו שאלה של בחירה ושל סדרי עדיפויות כדי להחליט להשתמש בטכנולוגיה שתוכל להקטין את הלחץ שאנו מייצרים על הסביבה האקולוגית בה אנו חיים".

 

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

מה הם מדי מים חכמים וכיצד הם משנים את תעשיית המים?

1 בינואר 2025

לאחר כ-70 שנה – הושלמה הזרמת המים לדרום הירדן בסכר אלומות החדש

30 בדצמבר 2024

הידרופארם: חדשנות בסינון מים ושמירה על איכות הסביבה

26 בדצמבר 2024

למעלה מחצי מיליארד ₪ יושקעו ע"י איגוד ערים חיפה לביוב בפרויקט ההרחבה והשדרו...

22 בדצמבר 2024

כנס שנתי "השפעות ודרכי התמודדות של זיהום בקרקע ומים"

17 בדצמבר 2024

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

מה הם מדי מים חכמים וכיצד הם משנים את תעשיית המים?

1 בינואר 2025

לאחר כ-70 שנה – הושלמה הזרמת המים לדרום הירדן בסכר אלומות החדש

30 בדצמבר 2024

הידרופארם: חדשנות בסינון מים ושמירה על איכות הסביבה

26 בדצמבר 2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים