לקדם אחת ולתמיד את התקן למחזור מים אפורים בישראל

כתב : פול שטיינר, יו"ר חטיבת מים אפורים באיגוד לשכות המסחר ומנכ"ל חברת חוליות

למעלה מ-3 שנים שהתקן למחזור מים אפורים בישראל, תקן שיחסוך למדינה  כ-150 מיליון קוב מים בשנה, תקוע. זה קורה משום שמשרד הבריאות ממשיך להכשיל את התקן פעם אחר פעם ומכון התקנים מסרב בשל כך לחתום עליו, זאת למרות שוועדות מומחים רבות דנו בתקן לאורך השנים האחרונות והמליצו לאשרו.

אז על מה אנחנו מדברים ולמה זה כל כך חשוב למדינה? מים אפורים הינם המים המגיעים מהאמבטיה, מכיור האמבטיה וממכונת הכביסה והם בעלי רמת זיהום נמוכה יחסית בשונה מ"המים השחורים" המגיעים מהשירותים ומהמטבח ואשר כוללים שומנים ומלחים אותם לא ניתן למחזר ביעילות ובאיכות טובה. המים האפורים מהווים על פי ההערכות המקצועיות כ- 40 אחוזים מתצרוכת המים הביתית הממוצעת בישראל, כמות השווה לכמות המים המותפלת בשני מתקני התפלה, ומנתוני חטיבת מים אפורים שבלשכת המסחר עולה כי חיסכון של 40 אחוז בתצרוכת הביתית הממוצעת יתבטא במאות שקלים בשנה (כ-84 שקלים בחודש) ובכ-14 מיליארד שקלים למדינה עד 2050.

להערכת העוסקים בתחום, התפתחות הענף תיצור כ-1,500 מקומות עבודה בפעילות בשוק המקומי, בנוסף לחברות רבות שיקומו לאחר הסדרת הענף באופן חוקי, ואשר יהיו מכוונות ייצוא. פוטנציאל היצוא של ענף זה יכול להגיע לכ-100 מיליון דולר בתוך 5 שנים, והוא ימצב את ישראל כמעצמה טכנולוגית גם  בתחום זה.

בארץ פועלות כיום מספר מערכות למחזור מים אפורים בהצלחה מרובה במקומות כמו גני תקווה עם פרויקט הבריכות הביולוגיות בשכונת גנים ביישוב ובקריית אונו בה הותקנה בקאנטרי החדש של העיר מערכת למחזור מים אפורים, אך עדיין מדובר על כמות מערכות למחזור מים, הבטלה בשישים.

מדינות רבות דוגמת ארה"ב, גרמניה, אוסטרליה וקפריסין מתירות שימוש במים אפורים ותמוה הדבר שלמרות שעברו למעלה משלוש שנים מאז החל התקן להתגבש על ידי ועדות מומחים וועדות טכניות שונות, משרד הבריאות וכעת מכון התקנים תוקעים מקלות בגלגלים לצעד חשוב כל כך שיחסוך למדינה כסף רב ואף יתרום לשמירה  על הסביבה.

לאור העובדה כי אין כיום תקן פורמאלי למחזור מים אפורים בישראל, אזרחים או ארגונים המעוניינים להתקין מערכות כאלו נדרשים לפנות למשרד הבריאות ולקבל אישורים פרטניים ומסורבלים לכל מערכת ומערכת. המציאות הבעייתית הזו יצרה מצב בו הפיראטיות משתוללת בתחום וכיום מופעלים  כ- 12 אלף מתקנים פיראטיים למחזור מים בישראל בהם מסבים אזרחים את מי המקלחת ומכונות הכביסה לצורכי השקיית גינות והדחת אסלות בבתיהם במערכות שאינן כשירות לסינון מים בצורה טובה ויעילה ועלולות להוות מפגע תברואתי.

לקראת ציון יום המים הבינלאומי בישראל ובעולם שיתקיים ביום שלישי , ה- 22.3 , אני קורא למנכ"ל מכון התקנים אלי שטיין  להתערב אישית בנושא ולהביא אחת ולתמיד לסיומה של סאגת אישור התקן התקוע כך שבסופו של דבר תושבי מדינת ישראל יוכלו להתקלח עם מצפון נקי בידיעה שהמים בהם הם משתמשים מועברים להדחת אסלות והשקיית גינות.

 

תודה שאתם מבקרים בפורטל המים ואיכות הסביבה המוביל מים נט."מים נט "הוא פורטל מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומים של מים לתעשיה.מנצופלי חקלאי ואיכות סביבה ואקולוגיה בפורטל חדשות , מאמרים מובילים, תקנים, תקנות ובטיחות , פורום מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום תעשיית המים ואיכות הסביבה. בנוסף מכרזים , לוח מודעות , חיפוש חברות בתחום , אינדקס בעלי מקצוע , חידושים של חברות, מחירונים ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

פתרון ניקוז מורכב למניעת ההצפות הקשות בשטחי המגורים, הרפת והלולים בקיבוץ כי...

18 בפברואר 2025

הנחל המתחדש: מערך שילוט חדשני המספר את סיפור השיקום המופלא של נחל נעמן

9 בפברואר 2025

סיור מקצועי להכרת החזון לשיקום נחל צלמון התקיים ביזמת רשות ניקוז ונחלים כי...

3 בפברואר 2025

החורף היבש ביותר שנמדד בישראל ב-100השנים האחרונות

2 בפברואר 2025

מים לישראל עתרה לבג"צ כנגד כוונת רשות המים להעביר את הספקת המים בישובים הכפ...

11 בינואר 2025

כ-8 מיליון שקלים לפרוייקטים מחקרים תחומי הסייבר להגנה על תשתיות, המים, הסבי...

1 בינואר 2025

פתרון ניקוז מורכב למניעת ההצפות הקשות בשטחי המגורים, הרפת והלולים בקיבוץ כי...

18 בפברואר 2025

הנחל המתחדש: מערך שילוט חדשני המספר את סיפור השיקום המופלא של נחל נעמן

9 בפברואר 2025

סיור מקצועי להכרת החזון לשיקום נחל צלמון התקיים ביזמת רשות ניקוז ונחלים כי...

3 בפברואר 2025

החורף היבש ביותר שנמדד בישראל ב-100השנים האחרונות

2 בפברואר 2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים

כדי להיות תמיד מעודכנים